• Nederlands
  • English

GIETHOORN

Lintdorp
Accommodatie Plompeblad ligt midden in het oude dorp Giethoorn, langs de Dorpsgracht, de centrale waterweg die de verschillende delen van Giethoorn met elkaar verbindt. Op loopafstand van de accommodatie bevinden zich vele restaurants. Het dorp heeft ook enkele winkeltjes en een museum.

Het karakteristieke dorpsbeeld van Giethoorn wordt bepaald door de grachten en sloten, de typische hoge bruggetjes en de rietgedekte boerderijen. De rietgedekte “kamelenrug” boerderij is kenmerkend voor Giethoorn. De boerderij lijkt een bult te hebben doordat het dak van het achterhuis hoger is dan die van het voorhuis.
De enige doorgaande verbinding door het oude dorp over land is een fiets- en wandelpad. Auto’s worden net buiten de rand van het oude dorp geparkeerd.
Omdat er zoveel waterwegen in Giethoorn zijn, vindt veel verkeer vooral plaats over het water in elektroboten (fluisterboten). Vroeger werd hiervoor de traditionele houten punter gebruikt.

Waterstreek
Giethoorn is ontstaan door vervening. Vervening of turfwinning is het verwijderen van een veenbodemlaag. De turf die hierbij vrij kwam, werd doorgaans gebruikt als brandstof. Door de vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Veel huizen in het oude Giethoorn zijn als het ware op schiereilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn.

Omgeving
De schilderachtige entourage, slootjes en grachten van Giethoorn zorgt, in combinatie met het vele natuurschoon in de omgeving, voor de bijnaam Hollands Venetië. Er zijn vele mooie plekjes te ontdekken met de boot, fiets of te voet. U kunt met een elektroboot door de dorpsgrachten varen of stap op de fiets en verken de omgeving via de aangegeven fietsknooppunten. Daarnaast zijn er 500 km wandelroutes in de omgeving uitgezet, waaronder een prachtige route naar Steenwijk en de Hunebedden in Havelte.  Geniet van dit gebied en maak een prachtige ontdekkingsreis.

Zomer en winter
Giethoorn is een populaire plek voor toeristen uit de hele wereld.

In de zomer ontvangt Giethoorn veel bezoekers en is het gezellig druk. In de loop van de ochtend komt Giethoorn tot bloei; op een mooie dag wordt de Dorspgracht levendig bevaren met fluisterbootjes, en worden de prachtige plekjes in Giethoorn door talloze nationaliteiten op foto vastgelegd. Maar rond etenstijd vindt iedereen een plekje in één van de restaurants of terrassen om daarna voldaan naar huis of hotel terug te keren. De rust daalt dan weer over het dorp. Voor u als gast van B&B Plompeblad de uitgelezen kans om in weldadige stilte na te genieten op uw eigen terras aan het water.

Zo levendig als Giethoorn in de zomer is, zo heerlijk rustig is het in de winter. Maar ook dan heeft Giethoorn genoeg te bieden. Het pittoreske dorp wordt omgetoverd in een gemoedelijk winterse sfeer. Wandel langs de verlichte authentieke Gieterse boerderijen of maak een verwarmde rondvaart door de grachten. En als het een tijdje gevroren heeft, bindt u de schaatsen onder om een schaatstocht te maken over het natuurijs van Giethoorn en de Weerribben, om vervolgens op te warmen bij de haard in een restaurant.  De meeste horecagelegenheden in Giethoorn zijn namelijk in het weekend de hele winter geopend