Plompeblad Giethoorn

Midden in het oude dorp!

Plompeblad Giethoorn

Met de vele waterwegen!

Plompeblad Giethoorn

Midden in het Nationaal Park!

Giethoorn

Plompeblad Giethoorn ligt midden in het oude dorp Giethoorn, langs de Dorpsgracht, de centrale waterweg die de verschillende delen van Giethoorn met elkaar verbindt. Op loopafstand van de accommodatie bevinden zich vele restaurants. Het dorp heeft ook enkele winkeltjes, een supermarkt en een museum.

Het karakteristieke dorpsbeeld van Giethoorn wordt bepaald door de grachten en sloten, de typische hoge bruggetjes en de rietgedekte boerderijen. De rietgedekte “kamelenrug” boerderij is kenmerkend voor Giethoorn. De boerderij lijkt een bult te hebben doordat het dak van het achterhuis hoger is dan dat van het voorhuis.
De enige doorgaande verbinding door het oude dorp over land is een fiets- en wandelpad. Auto’s worden net buiten de rand van het oude dorp geparkeerd.
Omdat er zoveel waterwegen in Giethoorn zijn, vindt veel verkeer vooral plaats over het water in elektroboten (fluisterboten). Vroeger werd hiervoor de traditionele houten punter gebruikt.

Waterstreek
Giethoorn is ontstaan door vervening. Vervening of turfwinning is het verwijderen van een veenbodemlaag. De turf die hierbij vrij kwam, werd doorgaans gebruikt als brandstof. Door de vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Veel huizen in het oude Giethoorn zijn als het ware op schiereilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn, Plompeblad staat op zo’n schiereiland.

Omgeving
De schilderachtige entourage, slootjes en grachten van Giethoorn zorgen, in combinatie met het vele natuurschoon in de omgeving, voor de bijnaam Hollands Venetië. Er zijn talrijke mooie plekjes te ontdekken met de boot, fiets of te voet. Vaar met een elektroboot door de dorpsgrachten of stap op de fiets en verken de omgeving via de aangegeven fietsknooppunten. Daarnaast zijn er 500 km wandelroutes in de omgeving uitgezet, waaronder een prachtige route naar Steenwijk en rond de Hunebedden in Havelte. Geniet van dit gebied en maak een prachtige ontdekkingsreis.

Zomer en winter
Giethoorn is een populaire plek voor toeristen uit de hele wereld.

In de zomer ontvangt Giethoorn veel bezoekers en is het gezellig druk. In de loop van de ochtend komt Giethoorn tot bloei; op een mooie dag wordt de Dorpsgracht levendig bevaren met fluisterbootjes, en worden de prachtige plekjes in Giethoorn door talloze nationaliteiten op foto’s vastgelegd. Maar rond etenstijd vindt iedereen een plekje in één van de restaurants of op de terrassen om daarna voldaan naar huis of de accommodatie terug te keren. De rust daalt dan weer over het dorp. Voor u als gast van Plompeblad de uitgelezen kans om in weldadige stilte na te genieten op uw eigen terras aan het water.

Zo levendig als Giethoorn in de zomer is, zo heerlijk rustig is het in de winter. Maar ook dan heeft Giethoorn genoeg te bieden. Het pittoreske dorp wordt omgetoverd in een gemoedelijk winterse sfeer. Wandel langs de verlichte authentieke Gieterse boerderijen. En als het een tijdje gevroren heeft, bindt u de schaatsen onder om een schaatstocht te maken over het natuurijs van Giethoorn en de Weerribben-Wieden, om vervolgens op te warmen bij de haard in een restaurant. De meeste horecagelegenheden in Giethoorn zijn namelijk in het weekend de hele winter geopend.

NP Weerribben-Wieden

Plompeblad Giethoorn grenst aan het NP de Wieden. Je vaart met de electroboot die voor de deur ligt zo het Natioaal Park in. Je ziet er alle schakeringen in de ontwikkeling van open water tot moerasbos. Oprukkende oeverbegroeiing en dichtgroeiend water, drijftillen, rietlanden en voedselarm grasland.
Typische moerasbewoners zoals vogels, vissen, zoogdieren, reptielen en insecten, vinden een plek in de gevarieerde begroeiing en de bijzondere plantenwereld.

Hunnebedden bij Havelte

Op 20 minuten rijden vindt u de hunnebedden. Deze liggen in een groot uitgestrekte heidegebied waar u heerlijk kunt wandelen. Ook leuk om te bezoeken als u uitcheckt. U kunt dan daarna zo de snelweg weer op.

Orchideeën Hoeve Luttelgeest

Als het weer wat tegenvalt kunt u uitwijken naar de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest (ongeveer 25 minuten rijden). Daar treft u een tropische tuin aan met waterpartijen, vogels en vlinders. U kunt hier een hele dag vertoeven.